Intressant debatt om kosttillskott

Det är dags för min del att göra bloggdebut här på Snack om Idrott. Daniel har varit en frekvent bloggare som skrivit många intressanta artiklar tidigare och nu är det min tur att bidra till samlingen. Vi får se vart det landar.
Det här med kosttillskott inom idrottsvärlden är oerhört intressant.

För fem dagar sedan skrevs ett debattinlägg på Expressens om Riksidrottsförbundets (RF) inställning till kosttillskott och att den är förlegad. Författare till debattartikeln var Rikard Grip (Förbundskapten för Svenska längdlandslaget), Lars Fins (Koncernchef för nordiska hälsokedjan Life och styrelseledamot i Ren Idrott) & Johan Sares (Längdchef för Svenska längdlandslaget). Artikeln är förmodligen lika mycket en passning till RF som ett PR-trick inför kommande skid VM i Falun. Häftigt att längdlandslaget vågar göra detta statement efter att de fick en hel del skit vid sponsorsamarbetet med McDonalds tidigare i höstas.

Kort sammanfattat så handlar debattartikeln om att RF’s syn på kosttillsskott är förlegad och att RF istället borde följa norsk toppidrotts organ Olympiatoppen som tipsar om vilka tilllskott som är rena. Istället för att säga direkt nej till alla preparat. De motiverar intaget av kosttillskott med svårigheten att genom vanlig mat inta den enorma mängd energi som krävs för deras elitidrottare. Som brukare av kosttillskott förstår jag detta argument. Att äta mat kan ibland vara extremt jobbigt när det krävs stora mängder.. För den som har sett TV4 programmet ”I huvudet på Gunde Svan” så kommer man säkert ihåg citatet som Gunde själv sa i avsnittet med tidigare kollegan Thomas Wassberg, ”Det bästa med att sluta åka skidor var att sluta behöva äta så mycket mat. ” Thomas Wassbergs smeknamn Säcken kom ju till och med från när han satte munnen vid tallrikskanten och bara skyfflade in mat sittande med en hållning likt en potatisssäck. I programmet berättar även Gunde hur han kom på att om han låg på sida kunde hans tarmar snabbare bryta ner maten. Mängden mat de åt var extrem i jämförelse med en vanlig person. Skidåkare gör av med extremt mycket energi och då är kosttillskott i form av proteinpulver och kolhydrater ett enkelt sätt att få i sig rätt mängd energi. Fast då i en flytande form. Sedan nämns det även snabbt att utan kosttillskott vid hård träning hade medaljchanserna under kommande VM varit lägre.
Självklart finns det då alltid en nej-sida till allting och i detta fall är det tidigare skidskytten Björn Ferry som snabbt var framme och skrev ihop ett debattinlägg på SVT’s vinterstudioblogg om hur korkat detta utspel var och att han i sin karriär gott hade klarat sig på vanlig mat och vatten. Han har rätt i de argument han lyfter fram men detta endast för att debattförfattarna tryckt på fel punkter. De lyfter fram att enligt en studie från 2013 så har 41% av den svenska befolkningen problem med att följa Livsmedelsverkets rekommendationer vad gäller kosthållningen. Detta grundar de sedan sitt case på. Men bara för att 40 % av sveriges invånare inte kan äta ordentligt och följa de (enligt undertecknad) enkla rekommendationerna vad gäller dagligt intag så kan de inte hävda att elitidrottare, som förhoppningsvis inte äter sponsormaten från McDonalds, behöver inta vitamintillsskott. Dock så kan de absolut behöva äta tillskott i form av kolhydrater och protein för att orka träna flera pass om dagen.
Jag antar att syftet med debattartikeln främst var att ge kosttillskottskedjan Life bra PR inför VM i Falun. Men de trycker enligt mig på fel saker i debatten och ger nej-sidan sina vitaminargument utrymme. För mycket annat finns det inte att klaga på. Personligen håller jag med om rubriksättningen och viss del av kritiken mot RF. Det är dags att vakna och förstå att allting går framåt. Även kosttillskottsbranschen. Flera nya märken, varav många är svenska, är påväg att etablera sig med en grund av att allt de säljer skall vara dopingtestat och godkänt.

 

/Niklas Westblad

Snack om Idrott

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *