Category Archives: Podcast

Podcast: Avsnitt #12 – BSX Insight, Tyngdlyftning och Kombinationsträning

Hej hej hej!

Dags för nytt avsnitt med Snack Om Idrott. Vi nämner lite kort vad vi gjort sen senaste podden, pratar om BSX Insight och kombinationsträning!

Enjoooyy

Podcast: Avsnitt #11 – Low Glycogen training med Niklas Psilander

Nu är det dags för podcast igen där vi Snackar om Idrott! Denna gången har vi haft äran att sätta oss ner med Niklas Psilander, forskare och laboratorieansvarig av LTIV-labbet vid Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH) i Stockholm. Niklas disputerade vid GIH och Karolinska Institutet under slutet av förra året. Niklas avhandling handlade om hur man ska träna för att optimera den muskulära uthålligheten. Avhandlingen (The effect of different exercise regimens on mitochondrial biogenesis and performance) innefattar fem olika studier och vi bjöd in Niklas för att ställa frågor kring en av studierna som handlar om träning med tömda glykogendepåer. Studien heter Exercise with low glycogen increases PGC-1a gene expression in human skeletal muscle (Psilander, N. Frank, P. Flockhart, M. & Sahlin, K. 2013).

Vi hoppas att ni skall finna detta avsnitt intressant då det bjuds på många bra tips hur träning med tömda glykogendepåer kan gå till i praktiken samt vilka som kan ha användning av detta!

 

Podcast: Avsnitt #10 – Träningsgadgets

I detta avsnitt går vi igenom 6 stycken olika träningsgadgets och diskuterar användningsområden samt ger betyg i form av antal lussebullar. Om du behöver lite hjälp med julklappar till en idrottare bör du lyssna på detta först!

God jul!

Podcast; Avsnitt #9 – Styrketräning för idrottare

Vi är här igen med ett nytt avsnitt! Vi pratar om varför en idrottare skall styrketräna, dess fysiologiska effekter, periodisering och ger tips på hur en idrottare skall styrketräna för bästa resultat.

Podcast: Avsnitt #8 HIIT – Hit för alla?

Här kommer avsnitt nummer åtta i ordningen där vi diskuterar HIIT, High Intensity Interval Training. Enjoy!

Podcast: Avsnitt #7 Kravprofiler

Med ett långt uppehåll är vi tillbaka med avsnitt nr 7 i ordningen. Vi snackar om kravprofiler inom idrotten. Vad är en kravprofil, hur är den uppbyggd och till vad skall man använda den? Det blandas ren fakta med lite tankar som kommer upp i samtalet, enjoy!

Podcast: Avsnitt #6 Sommarprat

Nu är avsnitt #6 här! Vi snackar om fotbolls VM, SM-veckan,  Crossfit, att vara kritisk till vad man läser och mycket mer. Enjoy!

Podcast: Avsnitt #5 Aerob Träning

Nu släpper vi avsnitt nr 5 i ordningen. Vi snackar om Aerob träning och vad det innebär. Du får en förklaring av vad som händer i kroppen vid aerob träning och vad syftet är, samt några avslutande tips för hur man bedriver en stegrande konditionsträning.

Podcast: Avsnitt #4 Kosttillskott

I avsnitt 4 diskuterar vi kosttillskott relaterat till idrott. Vad är det? Varför ska man äta det och vad skall man se upp för? Vi går även in på RF och SOK’s rekommendationer och tycker till om dom.

Podcast: Avsnitt #3 Träningsplanering

Här är tredje avsnittet från oss från Snack om Idrott. Vi pratar om att träningsplanera. Varför skall man göra detta och vad är syftet? Hur kan man träningsplanera för olika idrotter och vart börjar man? Kommentera gärna vad ni tycker om avsnittet här!